PDF Nyomtatás E-mail
BUDAY GYÖRGY és HONT FERENC

BUDAY GYÖRGY grafikus,
Kolozsvár, 1907. április 7.
London, 1990. június 12.
HONT FERENC színházesztéta,
Szeged, 1907. április 4–Budapest, 1979. március 11.
Bronz dombormû, 43 x 68 cm, mészkõ,
110 cm x 78 cm, elhelyezték 2007. április 12-én.

FRITZ MIHÁLY (1947–) alkotása

Buday György grafikus, fametszõ, könyvmûvész, díszlettervezõ. A Szegedi Fiatalok Mûvészeti Kollégiumában tevékenykedett, 1931–1933 között a Szegedi Városi Színház több elõadásának és a Szegedi Szabadtéri Játékok elsõ elõadásának Az ember tragédiája díszleteit tervezte. Könyvek, fametszetek, illusztrációk – közöttük balladák, drámák, nagyfeszültségû drámai jelenetek ábrázolásai – nagyszerû sorozatait alkotta meg. 1939-tõl haláláig Londonban élt.
Hont Ferenc a színházi élet sokoldalú, de vitatott múltú személyisége volt, akinek meghatározó szerepet tulajdonítanak a Szegedi Szabadtéri Színház 1933-ban történt megalapításában. Õ rendezte elsõként a Dóm téri szabadtéri színpadon Az ember tragédiáját.

Hont Ferenc és Buday György valósította meg a Juhász Gyula-i álmot, a Dóm téri szabadtéri színpadot. Bebizonyították, hogy a tér kínálja magát a nyári rendezvény színhelyéül. A játékok kettejük közös sikere, ezért állított nekik közös táblán emléket a város születésük centenáriumán. Az emléktáblán lévõ dombormûvön balról Hont Ferenc, jobbról Buday György látható, a háttérben a Dóm képe látszik.

 

<< Balra lévő alkotás Jobbra lévő alkotás >>